Pitanja i odgovori

Moja četvoromesečna beba ima atopični dermatit…. Ponekad je izraženiji, a nekad se smiruje. Rasprostranjen je samo po stoimačiću i na grudima, a na drugim mestima ga nema... u vidu sitnih crvenih bubuljica, i okolina im je takođe crvena. Koristim samo pamučnu odeću, kupamo se svakog drugog dana, za kupku upotrebljavam linolu, a za mazanje mustella stellatopiu, ali bez nekog efekta. Htela bih da pitam koju drugu kozmetiku da promenim i dali će ovaj dermatitis nestati kako beba bude rasla... kao i da zamolim za neki savet oko ove problematike...

AD je hronično, ponovljivo, upalno kožno obolenje, koje se karakteriše češanjem i ekcematoznim kožnim promenama i najčešće se javlja u periodu dojenja i detinjstva. To znači da može da se proširi i na druge delove kože (rukama, nogama), ali se obično smiruje tokom druge godine života i ograničava se na određene delove tela. S obzirom na njihovu suvu kožu, ove bebe mogu da se kupaju svaki dan, ali je bitno da se odmah posle kupanja peškirom upije koža sa tela, i što pre, za nekoliko minuta čitavo telo, i zdrava koža namaže kremom. Poželjno je da se preparati za kupanje i negu kože ne menjaju. Upotreba kreme neće izlečiti egzem, ali je bitno da se krema neprekidno nanosi na suve delove tela. Zbog toga se preporučuje da se jednom dnevno namažu suvi delovi tela, u vašem slučaju stomačić i grudi, pri svakoj promeni pelena, ukoliko osetite da je koža suva. Potrebno je koristiti kremu koja se upija i navlažuje kožu. Ova deca ne vole toplotu pa je poželjno da temperatura u sobi u kojoj borave bude oko 20-22 stepeni, ne treba ih previše oblačiti, odeća treba da bude komotna. Za negu kože možete da upotrebite bilo koju kozmetiku koja će ovlažiti i onako suvu kožu. Ne očekujte da će kreme rešiti problem, one će samo vlažiti kožu da ne bi bila suva. Potrebno je strpljenja i vremena, ali se posavetujte sa vašim pedijatrom ukoliko imate ozbiljnijih problema s kožom.

Htela bih da pitam – imam dvogodišnjeg sinčića koji na obema nadlakticama ima kružiće ispucale i suve kožice. Kako tretirati?

Potrebno je da se češće nanosi krema ili vitaminska mast koji će vlažiti suvu kožu. To možete raditi više puta tiokom dana.

Čime mazati bebe posle kupanja? A čime ih zaštititi od nazeba? Postoji li gel preporučljiv za bebe?

Saveti o kupanju:

• Kožu umivati sapunom i mlakom vodom na temperaturi od stepeni
• NE DUŽE OD 5 MINUTA
• Izbegavati kupanje u penušavoj vodi jer lako može doći do iritacije kože.
• Nežno upijati vodu sa kože peškirom, naročito na pregibima, izbegavati trljanje kože.
• Odmah nakon svakog umivanja vodom na dobro osušenu kožu nanesite zaštitnu kremu specijalno namenjenu za negu bebine kože.

Kako zaštititi vašu bebu od infekcija:

• Dojiti bebu, jer majčinim mlekom beba prima gotova antitela i druge zaštitne faktore, koji ga štite od infekcija, a ujedno omogućavaju razvijanje imuniteta
• Pravilna dohrana i unos svih potrebnih hranjivih tvari (voće, povrća, meso, žitarice, mlječni proizvodi)
• Ne pušiti u kući i često provetravati prostoriju
• Svakodnevni boravak na svežem vazduhu
• Pranje ruku od strane ukućana
• Izbegavati boravak u zatvorenim javnim prostorima (igraonice, rođendani)

Imam za doktorku pitanje o mojoj jednogodišnjoj ćerkici, koja ima problem s kožom na vratu i pozadi na potiljku, pa se neprekidno češe čak i dok spava. Vratić joj je uvek crven, a ovaj problem imamo već duže vremena. Kako sprečiti i negovati, da li je riječ o problemu s kožom?

S obzirom da su promene lokalizovane samo na vratu treba videti koji je razlog tome. Može da se dogodi da, ukoliko je dijete znoji i neprekidno je vlažno na toj regiji, dođe do oštećenja kože i pojave infekcije. Poželjno je da regija bude slobodna, nositi bluze širokih razreza. Koristiti belu pamučnu posteljinu, eventualno promeniti jastuk na kome beba spava (perje, sintetika...). Ukoliko su promene i dalje prisutne, konsultujte dermatologa.

Mom su sinčiću 17 mjeseci, njegovi obraščići su uvek crveni s puno sitnih bubuljica. Naš pedijatar nam je rekao da treba mazati pentaxol kremom, ali ne prolazi, pa neka mi doktorka kaže čime mazati ili šta preduzeti?

Moguće je da je u pitanju egzem, koji je sada, tokom zimskih meseci naglašeniji zbog hladnoće. Važno je često da se često nanosi krema na suve delove obraza, može i nekoliko puta na dan. Možete da koristite bilo koji ovlaživač: riblje ulje, obični vazelin (bez dodatog parfema ili drugih dodataka). U slučaju crvenila možete upotrebiti kremu s cinkom, jer cink smiruje crvenilo. Važno je da u prostoriji ne bude pretoplo, da ga ne odevate previše, jer ova deca ne podnose toplo. Problemi s obrazima će se najverovatnije smiriti kad zima prođe, tokom proleća i leta pod dejstvom sunca. Možete i sada, tokom zimskih meseci koristiti AD kapi umesto vitamina D ili Vigantol zbog važnosti vitamina A za kožu.

Koliko često treba bebinu kožu premazati ribljim uljem? Ja sam povremeno pokušavala nekoliko puta prvih 2-3 meseca, ali mi miris strašno smeta, i od tada koristim samo Becutanovo ulje posle kupanja i malo kremice na licu... Mast Becutan s ribljim uljem nisam isprobala, ustvari tek sam sada videla da postoji takav proizvod …

Bebe se kupaju svaki dan i poželjno je da se odmah nakon kupanja na kožu nanese krema za negu. Ukoliko je suvlja možete staviti vitaminsku kremu ili neki drugi ovlaživač. Ako imate problema s crvenilom i osipom u regiji pelene možete koristiti kremu obogaćenu cinkom. Dakle, nije neophodno koristiti riblje ulje za negu kože.

Mom su sinčiću 13 meseci i pre nekog vremena je nazebao i primao je terapiju. Za dva dana sam primetila ranice na obraščićima na licu. Ja li moguće da je to zbog terapije koju dobija? Napominjem da je alergičan na Penicilin.

Ukoliko ne idu u obdanište, deca do tri godine najčešće obole od virusnih infekcija za koje nema potrebe za bilo kakvim lekovima. Svaka virusna infekcija traje od četiri do sedam dana i spontano prolazi. Naročito, s obzirom da je vaše dete sklono alergijama, poželjno je ne davati lekove nepotrebno (antibiotike, sirupe na bazi trava, antipiretike). Za temperaturu dajte antipiretik ako je temperatura viša od 38,50С ispod pazuha. Teško je reći dali su promene na obrazima vezane uz primanje lekova, moguće je da je sama infekcija u kombinaciji s lekovima naglasila te promene.

Zašto se suši/ljušti i kako negovati kožu bebine glavice?

Radi se o seboroičnom dermatitisu kod dojenčadi i obično se javlja na kosmatom delu glave, ali se može javiti i na obrvama, ušima i oko nosa. Obično spontano nestanu do godine dana i bezopasno su i privremeno stanje, koje se javlja zbog prevelikog lučenja masnoća. Poznat je pod imenom „Cradle cap“. Koriste se posebni šamponi, ulja za bebe kao i određene kreme i losioni za negu ovih zahvaćenijih delova kože. Preporučuje se da se ljuske natapaju uljem za bebe a da se posle toga nežno uklone mekim češljem. Ako su promene velike, postupak ponavljati nekoliko dana. Ne preporučuje se da se odmah uklone sve promene jer je koža nežna i lako se oštećuje. Ako su promjene ili svrab glavice i dalje prisutni konsultujte pedijatra ili dermatologa

Imam petogodišnje dete kome se po licu javlja nešto kao lišaj. Na kožnom odeljenju su nam rekli da koristimo Kanesten, i koristimo ga i ne proširuje se, ali se čim prestanemo odmah ponovo javlja?

Najverovatnije se radi o gljivičnoj infekciji koja se Canestenom smiruje. Gljivične su infekcije mukotrpne i zahtevaju dugotrajniju lokalnu terapiju (2-3 nedelje). Potrebno je kožu lica umivati vodom, održavati je suvom, ne koristitii ulja i losione. Izbegavajte upotrebu antibiotika koji podržavaju razvoj gljivičnih infekcija. Konsultujte dermatologa o trajanju terapije ukoliko se ne radi o nekom drugom stanju kože.

Imam kćerku od 4 godine. Sa dve godine se na preponama i dublje kod vulve, a zatim i oko očiju u na glavici pojavilo crvenilo. Prepisali su nam svakakve masti ali ništa ne pomaže, crvenilo u donjem delu se uopštee ne povlači. Molim za savet.

S obzirom da se radi o promeni na koži koja traje duže vremena, treba se konsultovati i treba ih pogledati. Konsultaciju možete zakazati u imunološkoj ambulanti Dečje klinike. (3147714)

I ja bih htela da nešto pitam. Sin je rođen s malom crvenom tačkicom na zadnjem delu vrata, veličine od jednog milimetra (možda i manje). Tokom vremena je tačka izbliedela, dobila je boju kože. Onda se proširila i sada, sa 19 mjeseci dugačka je 2-3 santimetra, ali se već prestala širiti. Liči na ogrebotinu. Matični pedijatar nam je rekao da nije ništa ozbiljno. Da li preporučujete posetu dermatologu? Dete se ne češe i ne pokazuje nikakve znake da mu smeta.

Ako vam je pedijatar rekao da nije ništa ozbiljno, nema potrebe za posetom dermatologu. Neka ga prati pedijatar, koji će vas u slučaju potrebe uputiti na konsultaciju.

Je li dovoljno bebu da se beba kupa samo sapunom i šamponom za kupanje, a zatim namaže mlekom za telo. Mojoj je bebi 16 mjeseci i ima normalnu kožu.

Dovoljan je sapun i šampon za kupanje, a posle toga nanesite mleko za telo, naročito zimi kada je koža izloženija sušenju zbog hladnoće i zbog presvlačenja.

Mom su sinčiću 4 meseca. Još kada se rodio imao je po licu potkožne bubuljice, u kojima je nešto belo. Većina ih je nestala, ali su ostali na desnom obraščiću. Molim vas, recite mi šta treba koristiti kako bi i ovi nestali. U početku smo ga kupali Eucerin sapunom, dali je moguće da ih je sapun uklonio.

Radi se o Milii – belim pjegama, koje se najčešće javljaju na nosu i licu zbog zapušivanja masnih žlezda. Obično nestaju spontano za nekoliko nedelja i nema potrebe za nikakvom terapijom.

Imam dvogodišnju kćerku, nema na koži ništa, nikakvih bubuljica, ali se češe. To traje već dve nedelje. Bili smo kod lekara i on nam je dao sirup za alergiju, ali nije pomoglo. Još uvek se češe po celom telu. Može li nam doktorka reći kako sprečiti svrab.

Češanje ne znači uvijek alergiju i mogu ga prouzrokovati druga stanja. Zimi se može javiti ako je koža suvlja od hladnoće, ili od vune i zbog preutopljenosti. Antihistaminici obično ne pomažu. Važno je koristiti ovlažnjivače, koji čine kožu mekšom i mogu da smanje svrab. U svakom slučaju potrebno je konsultovati pedijatra o mogućim drugim razlozima pojave svraba.

Molim za savjet! Imam sinčića od četiri mjeseca. Još od rođenja je na nosiću imao potkožne bele tačkice slične potkožnim bubuljicama, koje su posle nekog vremena nestale, ali su se sada ponovo pojavile. Upotrebljavamo Bekutan kremicu, dali potrebno nanositi neku posebnu kremu kako bi nestale?

Kod beba se neposredno posle rođenja javljaju bele tačkice na licu u predelu nosa, koje obično nestanu. Oni su rezultat maminih hormona. Mislim da nije ništa ozbiljno, ali sačekajte da biste videli dali će nestati. Možete se konsultirati s vašim pedijatrom kada odete na redovnu kontrolu. Odmah posle kupanja poželjno naneti kremu za negu celog tela da bi se sačuvala i održavala normalna vlažnost. Nema potrebe nanositi posebnu kremu.

Kćerkicu je dete u obdaništu ugrizlo na obraščiću. Mesto je najpre bilo modro, pa je pobledelo, ali se još uvek malo vidi, čime tretirati da ne bi ostao ožiljak?

Ukoliko na koži nema oštećenja, nego samo masnica, ona će se spontano povući upijanjem krvarenja. Nema potrebe tretirati bilo čime.

Mojoj bebi su tri i po meseca i još uvek mu izlaze bebine akne na obraščićima. Probali smo Mustella – Stellatopiu i Becutan kremu s cink oksidom. Nema nekog velikog efekta, trenutno pomogne, a onda se opet javljaju.

Ukoliko se radi o bebinim aknama, one obično nestanu spontano tokom drugog meseca i nema potrebe za nikakvom dodatnom terapijom. S obzirom da stellatopia i krema s cinkom imaju efekat na promenama, možda se ne radi o bebinom aknama. Konsultujte se s vašim matičnim lekarem, da se ne radi o egzemu ili nekim drugim promenama.

Zdravo, mojoj bebi su dva meseca i po leđima ima sitne tačkice nalik osipu. Nanosim Jekoderm, ali ne pomaže. Bilo ih je i na obraščićima, ali tamo je pomoglo.

S obzirom da je vaša beba još uvek mala i da je termoregulacija nezrela, pazite da ga previše ne oblačite. Pojava osipa je moguća kod preutopljene bebe. Neka vam orijentacija bude kako ste vi odeveni, toliko oblačite i bebu. Temperatura u prostoriji treba fa bude oko 20 stepeni, jer se osip na koži može javiti ako je pretoplo. Probajte da skinete odeću sa bebe i vidite dali će to dovesti do povlačenja osipa. Ako je i dalje prisutan konsultujte se sa vašim matičnim lekarom.